Lezzet Noktaları - Yanyalı Fehmi Lokantası
Günümüzde toplumu obezite ile tanıştıran fast-food kültürü hızla yaygınlaşıyor. Hızlı yemek tüketimine direnen mutfak kültürü içerisinde Osmanlı-Türk Mutfağı önemli yer alıyor.
Tencere yemeklerini yaşatmak için uğraş veren İstanbul'un çeşitli semtlerinde bulunan ‘Lezzet Noktalarını sîzlere tanıtmak istiyoruz. Bunların ilki olarak, elli altı yıldır Osmanlı Saray ve Türk Mutfağının en iyi örneklerinden biri Yanyalı Fehmi Lokantası. Kadıköy'de üç katlı tarihi binada hala aynı kalitede, ikinci ve üçüncü kuşak bir arada hizmet vermeye devam ediyor.
Bizden Tatlar - 1919 yılından gelen tat...
Türk damak tatlarızın en iyi yorumcularına ve markalaşma süreçlerine yer verdiğimiz 'Bizden Tatlar' bölümümüzde, bu sayımızda sîzlere 1919 yılından günümüze uzanan bir lezzet serüveninden bahsedeceğiz; Yanyalı Fehmi Lokantası...
Gelin, Yanyalı Fehmi Lokantasını birlikte tanıyalım. Dededen toruna işletilen ve ilk şubesi Taksim'de açılan Yanyalı Fehmi Lokantası, daha sonra bundan tam 65 yıl önce Kadıköy’de şu an bulunduğu yere taşmıyor ve 3 kuşaktan beri eşsiz damak tatlarını müşterilerine sunmaya devam ediyor, başka bir şube açmayı ise düşünmüyoriar. Kaliteye önem veren işletme şube açılırsa işlerin biraz daha farklılaşacağım düşünüyor.
Aynı zamanda işletme; Türk mutfağının her zaman dünyaya yayılmasını ve tanıtılmasını arzuluyor
Yanyalı Fehmi Lokantası için kalite çok önemli, işletmenin sahipleri Can Bey ve Ergin Bey aynı zamanda da kuzenler. Can Bey turizm otelciliği bitirdikten sonra işin başına geçiyor. Çocukluğundan beri bu işin içinde olan Can Bey, çocuk yaşta burarım mutfağında bulaşık yıkayarak
şu anki işletmeciliğinin temellerini atıyor. Personel sayılan 20-22 kişi arasında değişiyor. 10 kişi garson ve komi, 12 kişi mutfakta emek veriyorlar. Sabah saat 6.30'da yemekler yapılmaya başlanıyor, saat 11.30' da yüz çeşit yemek öğlen servisine hazır oluyor.
Esnaf Lokantası Dergisi - 'Yanyalı Fehmi' bir tarihi yaşatıyor
Batı Yunanistan’ın Arnavutluk’a yakın kısmında kumlan Yanya kentinden göçle İstanbul’a gelen Sipahioğlu eşrafından 1891 doğumlu Fehmi Efendi bir süre inşaat işiyle uğraştıktan sonra saray mutfağında çalışıyor. 1919 yılında saraydan ayrılarak Kadıköy’de bir lokanta açıyor. Soyadı devriminde Sönmezler soyadını alan Fehmi Efendi 1981 yılında Kadıköy’de vefat ediyor. Bıraktığı lokantası halen hayatta olan beş çocuğundan Erdoğan ve Engin Sönmezler tarafından baba vasiyetine uygun şekilde işletiliyor.
Bir Tat Bir Restaurant - Yanyalı Fehmi Lokantası
Yüz yıla yakın bir süredir hizmet veren Yanyalı Fehmi Lokantası işe koyulduğu ilk günden bu yana lezzetini koruyor. İstanbul Kadıköy'de hizmet veren ve Saray mutfağı konusunda uzman olan lokanta yüz elliyi aşkın yemek çeşidi ile gastronomi alanında lider mutfaklardan biri. Üçüncü kuşaktan olan Ergin Sönmezler lezzetlerinin sırrını bizlerle paylaştı.
Tarihinden biraz bahsedebilir misiniz?
1919 yılında Fehmi Sönmezler tarafından kurulmuş. Dedem Selanik’ten geldikten sonra ilk olarak inşaat işiyle uğraşıyor. Maddi olarak iyi bir duruma geliyor. Kendisi mutfağa çok meraklıymış. Sarayın baş aşçısı Hüseyin Efendi ile tanışıyor. O dönemde Hüseyin Efendi saraydan yeni ayrılmış. Onunla sohbet ettikten sonra bir lokanta açma teklifinde bulunuyor.
Hüseyin Efendi ile işe başlıyorlar. Bir zaman sonra dedem de mutfağa meraklı olduğu için mutfağı öğrenmek istiyor. Yanında çalışanlar Hüseyin Efendiye “Yemek yapmayı öğretme, iki güne işi öğrenir sonra seni de kovar." demişler.
Maarif Dergisi - YANYALI FEHMİ LOKANTASI
Yemek listesi çok çeşidi ve geleneksel lezzetler ağırlıkta. Çok zengin bir çorba çeşidine ilaveten, zeytinyağlılar da dikkat çekici. Etli sebze yemekleri kayda değer. Gerçi ızgaralar da iyi ama ızgara başka yerlerde de yenebilir ancak Yanyah’mn etli sebze yemeklerini başka yerde bulmak kolay değil. Bunların yanı sıra, Yanyalı’da balık da mevcut ancak asla bir balık lokantası olma iddiaları yok.
Zaten balık daha çok buğulama şeklinde bulunuyor ve hamsi buğulama benim favorilerimden.
Ah Güzel İstanbul Dergisi - İstanbul'un tarihi lezzet durakları
Yanya’dan (Yunanistan’ın batı kısmında bir kent) yaşanan sıkıntılar nedeniyle beline sarabildiği altınlarla İstanbul’a gelen Sipahioğlu eşrafından Hüseyin Horp’un oğlu 1891 doğumlu Fehmi Efendi, 1919'da Kadıköy'de saraydan aynlma Bolulu Hüseyin Efendi'yi başaşçı yaparak lokantacılık mesleğine başlamış.
Fehmi Sönmezler 1980 yılında vefat etmiş. Bıraktığı lokantası halen hayatta olan 5 çocuğundan Erdoğan ve Engin Sönmezler tarafından devam ettiriliyor; İlerleyen yıllarda lokantanın yan tarafinda yalnızca tatlı satılan bir dükkân da açılmış. Bugün, Fehmi Sönmezlerin torunları Tansel, Can ve Ergin Sönmezler de dede mesleğini sürdürüyorlar
Zaman Gazetesi - Cuma - Adı da tadı da üç kuşaktır aynı
85 yıldır Kadıköy'de Osmanlı saray mutfağının en iyi örneklerini sunan Yanyalı Fehmi Lokantası, üç kuşaktır hizmete devam ediyor. 1919'da saraydan emekli başaş-çı Bolulu Hüseyin Efendi ile lokanta açan Fehmi Efendi, kısa sürede iin yapmış. Dönemin ünlü siyasetçileri, sanatçı ve yazarları lokantanın müdavimi olmuş.
Fehmi Efendi, Soyadı Kanunu'ndan sonra Sönmezler soyadını almış. Lokantayı beş çocuğundan ikisi Erdoğan ve Engin Sönmezler işletiyor.
HaberTürk Gazetesi - Türk mutfağında tam 90 yıl
1919 yılından beri hizmet veren Yanyalı Fehmi Lokantası'nda Türk mutfağının en iyi örneklerini tadabilirsiniz. Her gün yüz çeşit yemek çıkan lokantanın ismiyle özdeşleşmiş spesiyalleri arasında Paşa Kebabı, Yanya Köftesi, Saray Kebabı ve Acem Tavuğu var.
Güneş Gazetesi - Ekran Kuşu - Yanya'dan haber var!
Cumartesi günü şöyle o çocukluğumun inanılmaz güzel geçtiği semtte aldım soluğu...
Kadıköy çarşısını gezerken zor olsa da iki satır arada kalmış anılar işte... Kadıköy çarşısının girişinde 90 yıllık bir lokanta vardır. Benim çocukluğumda babamın elimden tutup götürdüğü ve özel Türk mutfağının engin görüntüleri ve tatları huzura sunulurdu.
Etraf - Taraf Gazetesi - Osmanlı yemeklerini sevenlerin Kadıköy'deki uğrak yeri
Doksan yıl önce, Yanya'dan İstanbul'a göç eden Fehmi Sönmezler tarafından kurulan Yanyalı Lokantası, yüzlerce yemekten oluşan menüsüyle Kadıköy'de Osmanlı Mutfağı'nı temsil ediyor.
İmparatorlukların dünyasını çevreleyen atmosfer, doğanın yarattığı her rengi barındırır bünyesinde. Çünkü kaderleri, süslü giysileriyle sarsılmaz tahtının üstünde oturan ve gücünü Tanrı'dan alan bir hükümdara bağlı olan pek çok halk yaşar. imparatorlukların geniş sınırları içinde
Tarih içindeki yolculukları esnasında farklı güzergahlar kullanan halkların her birinin heybesinde farklı yaşanmışlıklar, sesler, renkler birikmiştir.
Güçlü bir hükümdar, heybelerinde biriktirdikleri tüm renklerle birlikte egemenliği altına aldığında o halktan, dünyanın en yaratıcı ressamlarının fırçasından çıkmış renkli ve gösterişli bir tabloya dönüşür, yaratılan imparatorluğun geniş toprakları.
Sınırları Avrupa'dan Afrika'ya dek uzanan Osmanlı İmparatorluğu'da içinde barındırdığı tüm halklarla birlikte, yaprakları gök kuşağının yedi rengine boyanmış ağaçlarla boyanmış düşsel bir ormana benziyordu.
LifeStyle Dergisi - Yine, yeni, yeniden esnaf lokantaları
Esnaf lokantalarından bir toplumun değişen sosyolojik yapısını anlamak ne kadar mümkün dersiniz? Ya da soruyu şöyle soralım, "Bir esnaf lokantasında bir tabak sıcak yemek yiyip, geleneksel tadları ve onları yeniden keşfedenleri tanımaya ne dersiniz?
89 yıllık bir esnaf lokantası Yanyalı Fehmi...
Şu anda yan yana iki dükkanda hizmet veriyor. Birisi sadece tatlı ve börek satışı yaparken, diğeri esnaf lokantasının tarifine tam olarak uyuyor.
Düzenledikleri yaz bahçesi bölümüyle şık ve yemyeşil bir bahçede daha da iştahla yiyebileceğiniz yemeğin sınırı yok. Öyle ki Yanyalı Fehmi'de çeşit de fazla. Yanya'da göç eden Fehmi Efendi'nin 1919'da kurduğu lokanta bugün oğulları tarafından işletilmeye devam ediliyor.
Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinin yanı sıra, Yanya'nın eşsiz tadları da yine Yanyalı Fehmi'de sizi bekliyor.
STAR Cumartesi - Çeşidi ve fiyatıyla yüzünüzü güldüren restoran
Yanyalı Fehmi Lokantası "Bugün ne yiyeceğim?" sorusuna 100 çeşit yemekle yanıt veren bir restoran. Türk ve Osmanlı mutfağından pek çok lezzetin yer aldığı Yanyalı Fehmi'nin mönüsünde beğendili kebap, paşa kebabı ve yanya köfte öne çıkıyor. Fiyatlar da makul.
Klasik Türk ve Ormanlı mutfağından çıkan yemekler damağınıza hitap ediyorsa 'esnaf lokantası-restoran' konseptiyle hizmet veren Kadıköy'deki Yanyalı Fehmi Lokantası'nın müdavimi olabilirsiniz. Restoranda her gün 100 çeşit yemek hazırlanıyor; yahniden kuzu kapamaya, un helvasından zeytinyağlı enginara, özbek pilavından çilek kompostosuna...
Yaşam - Lezzete Yolculuk - Kadıköy'ün tarih kokan lokantası
Adını Yünanistan'ın Arnavutluk sınırına yakın ormanlık bölgesinde bir gölün kıyısında kurulmuş bir kentten alan Yanyalı Fehmi Lokantası, belki de Kadıköy'ün en eski binalarından birinde hizmet veriyor...
Tahmin edebileceğiniz gibi Osmanlı döneminde Yünanistan'ın Yanya şehrinde yaşayan aile, 1919'da Türkiye'ye göçerek, aileden gelen yemek kültür birikimiyle, Kadıköy'de Osmanağa Camii'nin hemen yanındaki binada hizmet vermeye başlamış.
Baba Fehmi Sönmezler sarayda yıllarca padişahlara çeşniler hazırlamış olan Bolu'lu Hüseyin Efendi'yi aşçıbaşı olarak yanına almış.
Hürriyet Cumartesi - İstanbul'un esnaf lokantaları kitap oldu
Mutfak araştırmacısı, yemek kültürü yazarı Sevim Gökyıldız, ikinci kitabını çıkardı. İstanbul Ticaret Odası tarafından basılan kitabın adı, İstanbul'un Esnaf Lokantaları. Kimi şehrin simgesi haline gelmiş, kimiyse müdavimleri dışında pek de fazla bilinmeyen 40 adres var içinde.