Yanyalı Fehmi on Local Press


Sahrap Soysal - Ev Yemeklerimiz Kaybolmasın

Yemek kültürün, toplumsal yaşamın, bu yaşamın ifade edilişinin bir parçasıdır; hem de çok önemli bir parçası. Ne yiyip ne içtiğimiz sadece karnımızı nasıl doyurduğumuzun değil, nasıl yaşadığımızın, kültürümüzün de ifadesidir. İşte bu yüzden çok önemlidir toplumların yemek kültürü.

Anadolu da binlerce yıllık yemek kültürüne sahip, üzerinde pek çok uygarlığı yaşatmış zengin, cömert bir coğrafyadır. Ve bu sebeplerden dolayı da yemek kültürü hem çok köklü hem de çok ama çok zengindir.


Sahrap Soysal - Bir yemek masalı

Eğer Kadıköy’ün canım balık pazanna yolunuz sık düşüyorsa, Yanyalı Fehmi Lokantası ismi size hiç de yabancı gelmeyecektir. Çünkü bu lokanta ta 1919’dan beri Kadıköy balık pazanndaki varlığını sürdürüyor.

Zamanında şehrin başka semtlerinde de şubeleri açılmış ama artık o şubeler yok. Yani Yanyalı Fehmi’nin muhteşem Türk ve Osmanlı yemeklerini yemek istiyorsanız gidebileceğiniz tek adres, Kadıköy’deki üç katlı bina.


Gurme - Klasik olmak hiç de kolay değil

Yeme içme kültürümüzün en eski isimleri, klasikleşerek zamana direnmiş, kalitesinden ödün vermeden dimdik ayakta kalabilmişler. Istanbul'dakiler, Sevim Gökyıldız tarafından bir kitap halinde toparlanmış: İstanbul'da Kırk Yıllık 40 Lezzet Durağı

Birkaç yüz yıldır aynı aileler tarafından işletilen lokantaları, birahaneleri yurtdışında gördükçe, bizde niçin bu kadar uzun süre ayakta kalabilen yeme içme mekânları yok diye hüzünlenirim. Gerçi şekerci Ali Muhittin Hacı Bekir 228 yıllık geçmişe sahip. Ancak nazar boncuğu olarak gördüğüm bu gerçekten tarihi lezzet kurumunu bir yana bırakırsak, diğerleri çok genç sayılır.


Lezzet Dergisi - Nerede ne yiyelim?

Tarihi Kadıköy çarşısına Osman Ağa Camii'ııin yanından girin. Sağda, 1884 yapımı tarihi bir ev dikkatinizi çekecektir. Onun karşısındaki 140 yıllık bina ise ayrı bir güzellik taşır. Yanyalı Fehmi işte bu binadadır. Yunanistan'ın Yanya şehrinden, Balkan Savaşı sırasında Türkiye'ye gelmiş Fehmi Efendi.

1919 yılında İstanbul Kadıköy’de saraydan ayrılma Bolulu Hüseyin Efendi’yi de baş aşçı olarak yanına alıp bir lokanta açmış. Sirkeci ve Beyoğlu'ııda da şube açmış ama her ne lıikmckse Kadıköy'de karar kılınış. 2. kuşaktan Erdoğan ve Engin Sönmezler devr almışlar baba mesleğini.


Sabah Gazetesi - Vazgeçemediklerim

Kekik: Kendimi bildim bileli ‘kekikçiyim’. Hani bazıları daha yemeğin tadına bakmadan tuza saldırır ya... Benim elim de daha beynim emir vermeden, kendiliğinden kekiğe gider. Acılar: Kırmızı pul biber, kara biber, yeşil biber, hardal, acı biber turşusu, acılı soslar, acılı zeytinyağı... Bir markete girdiğimde bu tür ‘acıtan’ yiyeceklerin bulunduğu reyonları mutlaka gezerim.

Sabah çayı: Çay içmeden kendime gelemem. Türk kahvesinden neskafesine, filtre kahveden abidik gubidik her çeşit Latin kahvesine denemediğim kahve kalmadı. Çaysız olmuyor.


Kadıköy Life - Tarihi Osmanlı Mutfağı’nın Asırlık Adresi...

Baba öğütleriyle ve yılların verdiği mesleki tecrübemizle yönetilen lokantamızda insan sağlığı ön planda tutulmakta, yemeklerimizde kolestrol içermeyen fındık yağı, mısır özü yağı ve zeytinyağı kullanılmaktadır.

Her gün 100 çeşit yemekle Ramazan’da da sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz. Gözlere hitap eden dekor, temizlik, hizmet ve kalite bizde... Kadıköy’ün en köklü lokantasında iftarda da damak tadını yaşayın. Sağlığınız için lokantanızı iyi seçin.


Ayşe Küçükkurt - Kadıköy’de 82 yıllık bir esnaf lokantası var

Yunanistan’ın Yanya Şehri’nden göç eden Hüseyin Horp’un en büyük oğlu tarafından 82 yıl önce kurulan, Türk mutfağının en güzel çeşitlerini sunan Kadıköy’deki Yanyalı Fehmi Lokantası, fast foodlara karşı ayakta kalmayı başarıyor...

Hızla çoğalan fast foodlara karşı Türk mutfağını yaşatmaya çalışan tarihi Yanyalı Fehmi Lokantası, birçok sanatçının, işadamının, siyasetçinin yemek yemek için tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Yunanistan’ın Batı kesimindeki Yanya Şehri’nden göçen Sipahioğlu Hüseyin Harp’ın büyük oğlu Fehmi Sönmezler tarafından 1919 yılında açılan Yanyalı Fehmi Lokantası, iki kuşaktır Kadıköylüler’e hizmet veriyor.




Dosya Dergisi - Yanyalı Fehmi, Osmanlı Mutfağı'nı yaşatıyor

Günümüzün unutulan lezzetlerinden olan Osmanlı Murfağı'm yaşatan nadir yerlerden birisidir Yanyalı Fehmi Lokantası...

Osmanlı Mutfağının mönüleri çok zengindir. Sebzelerden etlere, hamur işlerinden ızgara çeşitlerine varana kadar pek çok lezzet yer almaktadır. Çunku çok sayıda kültürü alan Osmanlı İmparatorluğu'nun mutfağı da bu ölçüde zengin olmuştur.


Sevin Okyay - Yanyalı Fehmi'ye duacıyız

1919'da açılan Yanyalı Fehmi Lokantası, zamana ve değişen alışkanlıklara inat, Türk ve Osmanlı mutfak kültürünü yaşatıyor

Olan oldu, tabii. Kapıdan girer girmez, kuru köfteleri gördüm. Girişe yakın bir yerde bulunduruyorlar, dolayısıyla bazen uzun bir süre başka şey yemek nasip olmuyor. Şimdi, bu kuru köfte işi nazik bir iştir. Köfte severim ama, iyi yapılanına ender rastlandığı için (köftecilerin çoğu dahil), dışarıda yemekten çekinirim biraz. Oysa Yanyalı Fehmi Bey'in köfteleri yalnızca leziz


Hafta Sonu - Anadolu Cephesi

Festival denince önce akla Beyoğlu sinemaları geliyor ama bir de Kadıköy'deki Rexx var. Peki filmden önce nerede yemek yiyecek, kahveyi hangi arada içeceksiniz?

Çarşısı'ndan başlayalım. Balık Pazarı'yla pekala aşık atabilecek bu şenlikli çarşıda öncelikle denemeniz gereken iki lezzet durağı var: Biri Yanyalı Fehmi, diğeri Çiya Sofrası. Fehmi'yi Beyoğlu'ndaki Hacı Abdullah ile Lades'in karışımı gibi düşünün. 1919'da kurulmuş, Türk mutfağından klasikler sunan, arkada kapalı bahçesi olan bir esnaf lokantası. Her yediğiniz müthiş.


Sabah Pazar - Kilomu nasıl koruyorum?

İlk örnek Kadıköy’deki Yanyalı Fehmi Lokantası. Çarşı içinde. Osmanağa Cami-i’nin hemen yanında. Kuruluşu 1919 yazısını görmeseniz sıradan bir esnaf lokantası bile sanırsınız.

Fehmi Bey’in oğullan Erdoğan ve Engin Sönmezler işletiyor. Artun Unsal ın Benim Lokantalarım adlı kitabında ayrıntılı bilgi bulabileceğiniz için hemen geçen haftaki yemeğe geçiyorum...


Artun Ünsal - Yanyalı Fehmi

Kuruluş 1919. Yanya’lı Fehmi’nin lokantası Kadıköy Çarşısı girişinde solda, hep ayakta. Girişte solda sağda tezgahlar. Sıcaklar, soğuklar, bilumum tencere yemekleri; kağıt kebabı, kömürde döner ve ızgaralar dahil; zeytinyağlılar, tatlılar. Yok yok vesselam, çeşit bol... Formika masalar, duvarlarda aynalar, saksıda yapma çiçekler, sarkar tavandan.

ynalar, saksıda yapma çiçekler, sarkar tavandan. Patron kasada eski usûl, arkada “maşallah” göz. Yanda levha -“Aile salonumuz vardır.” Haftanın yedi günü öğlen akşam açık da, sulu yemekler için saat 15’i geçirmeyin, yoruluyorlar zavallılar ateş üzeri. Tavan yüksek, derinlemesine salon, sonra sağa sapın, yazlık bahçesi. Şirin: Ayn dekor, şadırvanlı, yeşillik.


Pazar 216 - Yanyalı Fehmi’de Ramazan keyfi sürüyor

Yunanistan'ın Yanya kentinden İstanbul'a göç eden belimi Efendi, meraklı olduğu Türk mutfağına. 1919'd.ı saraydan emekli olan Bolulu Hüseyin Efendiyi başaşçı yaparak başlamış.

Türk mutfağına damak tadıyla, çeşnisiyle verdiği hizmetle ün yapmış Zamanında İsmet İnönü vc Yahya Kemal gibi unlu müşterileri ağırlamış. 1980 yılında Kadıköy'de hayatını kaybedince, halen hayatta olan beş çocuğundan ikisi Erdoğan ve Engin Sönmezler işin başına geçmiş. Şu anda ikinci kuşak vc üçüncü kuşak bir arada


Mehmet Ali Eren - Yanyalı Fehmi’de Acem Tavuğu

Kadıköy Osmanağa Camii yanında cıvıl cıvıl bir çarşının içinde yer alan ve eğer dikkat etmezseniz bulamayacağınız Yanyalı Fehmi Lokantası geleneksel bir esnaf lokantası.

Son zamanlarda aklıma takılan bir soru vardı. Osmanlı hanedanının yurt dışına çıkmasından sonra saraylar kapanınca saray aşçılarına ne olmuştu? Bu konuda henüz doyurucu bir araştırmaya rastlamadım.


Sabah Cumartesi - Unutulan lezzetler bu sokakta yaşıyor

Güzelbahçe Sokak tarihi binaları ve dükkanlarıyla zamana meydan okuyor. Kadıköy’ün bu ünlü sokağında, turşudan OsmanlI tatlılarına, balıktan köy ekmeğine kadar her şey var

Güzelbahçe Sokak taki dükkanlarda her şeyin en iyisi satılıyor. Her yerde bulamayacağınız çok özel tatları ancak bu sokaktaki dükkanlardan alabilirsiniz. Lokantalarının bile tarihi bir kimliği var; 1919 yılında açılan Yanyalı Fehmi Bey de en eskilerinden biri. Turşucusundan ekmek fırınına, balıkçısından tatlıcısına kadar hemen hemen her dükkan, unutulmaya yüz tutmuş tatlan yaşatıyorlar.


Artun Ünsal Yazıyor - Fehmi Lokantası

Eski İstanbul nostaljisi için Kadıköy Çarşısı’nı önerebilirim. Her gittiğimde çocukluk anılarım canlanıverir birden. Osmanağa Camii’nin yanından çarşıya girdiğinizde hemen solda Yanyalı Fehmi Bey’in lokantası sizi karşılar.

Kuruluşu 1919, yani 81 yıldır hizmetinizde. Saray aşçılığından gelme • Fehmi Bey merhumun geleneksel Türk mutfağını yaşatma tutkusunu şimdi oğulları Erdoğan ve Engin ile torunu Fehmi Can Sönmezler sürdürüyor.






Bir Mekan Dergisi - Yanyalı Fehmi Lokantası'nda teşekkür kârdan daha önemli...

Yunanistan'ın Yanya kentinden İstanbul'a gelen Fehmi Efendi'nin 1919 yılında kurduğu lokanta, saray mutfağının bir çok yemeğini günümüze taşıyor. Her gün 100'den fazla yemeğin hazırlandığı Yanyalı Fehmi Lokantası, kurulduğu günden bu yana müşteri memnuniyeti ilkesi ile işletiliyor...

İstanbullulara hizmet veren Yanyalı Fehmi Lokantası’dır. Kadıköy Söğütlüçeşme’deki tarihi lokanta, kurucusu olan Yanyalı Fehmi Efendi'nin (Sönmezler) oğulları ve torunları, yani ikinci ve üçüncü kuşak tarafından yönetiliyor. İkinci kuşak yönetici Erdoğan Sönmezler, Yanyalı Fehmi Lokantasının kuruluşu ve hizmetleri ile ilgili olarak Baktad Tatlı Hayat’ın sorularını cevaplandırdı.

Yanya. Yunanistan’ın Arnavutluk sınırına yakın bir kenttir. Şehir OsmanlI İmparatorluğundan düşünce babam ve babam gibi olan Türkler, 1913'teki mübadele ile İstanbul'a gönderiyorlar. Çok zorluklarla gelmiş. Buraya gelmiş inşaatçılığa başlamış. Sonra burada sarayın emekli olmuş baş aşçısı Bolulu Hüseyin Efendi ile tanışıyor ve birlikte lokantacılığa başlıyorlar. 1919 yılında Kadıköy'de ilk müessesesini açmış. O zamanın bütün üst kademeli kişileri oraya gelmeye başlamış. Zamanla çok elit kişilerin geldiği bir mekan oluyor. Daha sonra 2 iş yeri daha açıyor. Ancak bundan sonra yabancılara yönelik olarak konulan varlık vergisi dolayısıyla hacizler geliyor.

Sonra babam bütün dükkanlarını satıyor. Daha sonra Reşit Efendi Sokakta bir yer açıyor. Burası da bir anda ünleniyor ve sokak yemeğe gelenlerin arabalarıyla dolup taşıyor. 1953 yılında şu anda bulunduğumuz Söğütlüçeşme Caddesi Yağlıkçı İsmail Sokak'taki yerimize taşındık ve o tarihten bu yana da yaklaşık 55 yıldır buradayız.

Biz 5 kardeşiz. Ama ikimiz burasını işletiyoruz. Diğer kardeşlerimiz başka işlerle meşgul. Tabi bizim çocuklarımız da görev yapıyor. Yani ikinci ve üçüncü kuşak bir arada yönetiyoruz. Şu anda ağırlık gençlerin üzerinde, bizler sadece nezaret ediyoruz. Gençler bu konuda çok hassas ve daha da geliştirerek sürdürüyorlar.

Sokağa açılan giriş bölümü var ve yemek teşhiri orada oluyor. Ayrıca içeride bir de bahçe kısmımız var. Tam ikisinin arasında da mutfak kısmı var. Mutfağımız müşterilerimizin ziyaretine her zaman açıktır. Üst katta özel günlerde kullanılan 3 ayrı salon var. Yine yan tarafta da tatlı bölümümüz var. Tam kapasite ile dolduğunda yaklaşık 250 kişi alıyor. Dekorasyonu orijinalini bozmadan sürekli olarak yeniliyoruz.


Karnaval En İyiler - En İyi 10 Esnaf Lokantası

1919'dan beri

Kadıköy Çarşısı'nın sonundaki lokantayı, Yanyalı Fehmi Efendi ve saray aşçılarından Bolulu Hüseyin Efendi, 1919'da kurmuş. 08.00 - 22.30 saatleri arasında açık. Çorba, et, balık, sebze, hamur işi ne isterseniz var.






Mekan Dergisi - Yanyalı Fehmi'de Türk Mutfağı Yaşıyor

Yunanistan ın Yanya’sından 1916 yılında göç eden Fehmi Efendi 1919’da İstanbul Kadıköy'de saraydan ayrılmış olan Bolu’lu Hüseyin Efendi’yi yemeğe olan aşırı tutkusundan dolayı kendine baş aşçı yaparak ilk dükkanını açar. Beyoğlu'nda da ikinci bir şube açılması ile 1980 yılında soyadı kanunu ile Sönmezler soyadını alarak vefat eder.

Babası yanında adeta tencereler içinde büyüyen Erdoğan & Engin Sönmezler 5 kardeştirler. Artık tek şube ile hizmetlerine tam 83 yıldır devam etmektedirler. Kısaca fast food ve lahmacun - kebap kültürene karşı erozyona yıllardır uğrayan ve sayıları iki elin parmakları kadar kalan bu Osmanlı ve Türk mutfağının duaynlerini sizlere "yaşatma" adına kaleme almaya Yanyalı Fehmi Lokantası ile devam ediyoruz.


Orta Direğin Ortası - Lokanta müşterisi kokoreç ve simite gitti

Dededen kalan lokantada Türk mutfağını yaşatan Erdoğan ve Engin kardeşler, fast-food beslenme alışkanlığının orta boy lokantaları yüzde 60 olumsuz etkilediğini söylüyor

Önce fast-food denilen hızlı ya da ayaküstü yemek füryası. sonra da simit sarayları lokantacıları vurdu ve Türk mutfağı için tehlike çanları çalmaya başladı. İstanbul Lokantacılar Odasfıula yönetim kumlu üyeliği yapan ve 1919‘dan beri Türk mutfağını yaşatan Kadıköy’deki Yanyalı Fehmi Lokantasfnın sahiplerinden Erdoğan ve Kııgin Sönmezler kardeşlerle lokantacıların halini konuşuyoruz.


Mekan Dergisi - Müşteri velinimettir ayağının tozu kalsa kardır

Peki Yanyalı Fehmi denince akla yemek olarak ne geliyor?

Hünkar Beğendimiz, Saray Kebabımız, Selanik Dolmamız, Orman Kebabımız, Kağıt Kebabımız,Soğanlı Kebabımız en meşhur yemeklerimiz. Yanyalı deyince akla bunlar geliyor

İrmik helvası ve güllaç asıl Yanyalı'ların tatlısıdır. Sonradan herkes güllaç yapmaya başladı. Özel yemeklerimiz çoktur bunun yanında Yanya yemeklerimiz de var. OsmanlI Mutfağına ait çeşidimiz çok.


Tahsin Akça - Yanyalı Fehmi daha ne demeli?

Yanyalı Fehmi Lokantası, 84 yıllık geçmişiyle fast food’a karşı geleneksel Türk mutfağının yıkılmaz kalesi oldu. Burada; Acem Tavuğu, Elbasan Tava gibi az rastlanır yemek çeşitleri bulabilirsiniz

TÜRKİYE’NİN en köklü restoranlarından birini tanımak ister misiniz? Kadıköy Çarşısı’ndaki Yanyalı Fehmi Lokantası’ndan bahsediyoruz. Tam 84 yıl önce, 1919’da kurulmuş. Bu 84 yılın 60 yılını aynı yerde yani şu anda bulunduğu Kadıköy’de geçirmiş. Geleneksel Türk murfağını ayakta tutma misyonunu ısrarla sürdüren, belli günlerde kuzu çevirme geleneğinin bile devam ettirildiği mekanda bugün 3’üncü kuşak iş başında. Önce, bu lokantanın geçmişini anlatalım


Hürriyet Cuma - Türkiye'nin en iyi esnaf lokantaları

10:00 - 22:00 arası servis yapılıyor. CD'den Klasik Türk Müziği çalınıyor. Fiks menü yok. Fiyatlar kişibaşı 10-15 milyon lira arasında. Sahipleri Erdoağan-Ergin Sönmezler müşterilerle bizzat ilgileniyor

Müdavimleri arasında Yıldız Kenter, Kandemir Konduk, Mehmet Ali Alabora gibi ünlü isimler var. Elbasan tava, beğendili kebap ve acem tavuğu mutlaka denenmeli.


Mekan Gazetesi - Değişmeyen Lezzetler

İstanbul’un gastronomi tarihine geçmiş mekânlarından üçünü bugün hâlâ Kadıköy Çarşısı’nda bulabilirsiniz. Çarşı içinde, Muvakkithane Caddesi’nde, 1777 yılında kurulan şekerci Hacı Bekir'in, geçen yüzyılın başlarından beri aynı yerde faaliyetini sürdüren şubesi, gerçek bir İstanbul klasiğidir.

Yanyalı Fehmi’nin her gün değişen mönüsünde adeta geleneksel Türk yemekleri görücüye çıkıyor. Kış aylarında 20 değişik çorba ve haşlamadan her gün birkaçını tezgâhta bulmak mümkün. Benim gittiğim gün mönüdeki yedi çeşit pilavdan domateslisi ve iç pilav mevcuttu. Her ikisi de ancak bu kadar nefis olabilirdi. Esnaf lokantalarının bir özelliği de sebze yemeklerini yaşatmalarıdır.



Vatan İstanbul - Lezzetli yemeklerin sırrı fındık

89 yıllık geçmişe sahip Yonyalı Fehmi Lokantası... Lokantanın ortaklanndan Erdoğan Sönmezler, Ösmanlı saray ekolünden gelen yemeklerin sunulduğu tarihi lokantanın kuruluşundan bugünlere uzanan hikâyesini anlattı.

Kadıköy Çarşısı'nda Balık Pazan'na girişte hemen solda kalıyor tarihi Yan-yalı Fehmi Lokantası. Muhitindeki esnaf lokantalanndan pek de farkı yok gibi görünüyor ilk bakışta. Ama içeri adımıma attığınızda, bambaşka bir mekanın içinde olduğunuzu anlamakta gecikmiyorsunuz. Dekorasyonundan aşçılarının titizliğine, yemeklerinin çeşitliliğinden garsonların servisteki inceliklerine kadar Osmanlı geleneğini yansıtan bir lokantayla karşı karıyasınız.





Posta Gazetesi - Artun Ünsal ile Hayatın Tadı

Tarihi Kadıköy Çarşısı'nın başını tutan Yanyalı Fehmi Lokantası, geleneksel mutfağımızın bekçiliğini yaklaşık 90 yıldır sürdürüyor. Saray aşçılığından gelme rahmetli Fehmi Bey'in açtığı bu mekanın nöbetini şimdilerde oğulları Erdoğan ve Engin'le torunları Can ve Ergin Sönmezler devraldı, üzerine titriyorlar.

Haftanın yedi günü, sabahtan 20.30'a dek hizmet veren Yanyalı'da her gün 100 çeşit tencere yemeği pişer. Döner, ızgara et ve balık çeşitleri de bulunur. Hem esnaf lokantası hem de içkisiz restaurant havasındadır. Önde ferah salonu, arkada kapalı bahçesi vardır. Geçenlerde bir de bitişikteki dükkanda tatlıcı Yanyalı bölümü açıldı, baklavadan ekmek kadayıfına, böreğe her şey var.

Çorbalar çeşit çeşit, işkembeden paçaya, mercimekten tavuk suyu şehriyeye... Yemeklerde de seçenek çok; insan neyi seçeceğini şaşırıyor. Buranın klasiklerinden biri de kuzu tandırdır. Refakatte iç pilavı ve kekikle geldi.

Ancak, iç pilav biraz daha diri olabilirdi. Etli pazı sarma, fena değil. Köfteli patlıcanlı islim kebabı, ilginç. Dileyen, karnıyarık söyler. Zeytinyağlı enginarın da tam sırası. Erdoğan Bey, yemeklerde genellikle fındık yağı kullandırıyormuş. Fındık yağı üstelik hiç ucuz değil. Ama ben, yine de zeytinyağı ve tereyağının yemeklere ayrı bir lezzet verdiğini iddia ediyorum. Erdoğan Bey dostumuzla tatlı tatlı kavga ediyoruz işte; tıpkı her gün 100 çeşit yemek yerine daha az yapıp ötekilerini hafta içine dağıtmasının yemeklerin tezgahta yorulmasını önleyeceğini önerdiğimde olduğu gibi...


20dk Şehir Gazetesi - İstanbul'un Okkalı Lezzetleri

I919'da Fehmi Paşa tarafından kurulan restoranın geleneğini bugün Erdoğan ve Engin kardeşler devam ettiriyor. OsmanlI kültürüne ait birçok yemeğin yanında arpa-çık soğanlı yahni ve Yanya köftesi salonun vazgeçilmez tadlaıından. Köfte bildiğimiz köfteler gibi sadece kıymayla yapılmıyor.

Bir kg kıyma. 200 gr bayat ekmek, iki yumurta. baharat ve iki yemek kaşığı çekilmiş fındık bir tencerede yoğruluyor. Hafif yağda kızartılıyor.



Mutfak Dergisi - Yağlar Vücut İçin Gerekli Mi?

Son yıllarda yağlar hakkında yapılan tartışmalar yağın zararlı bir besin olarak algılanmasına yol açmıştır. Aslında bu doğru değildir.

Omega-3 Yağlar: Yüksek kan basıncının, trigliseridler (en yaygın vücut yağı şekli) ve kolesterol seviyeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu ve damarlarda anormal kan pıhtılaşmasından (tromboz) ve yağ tortularından (ateroskleroz) kaynaklanan hasarları azalttığı bilinmektedir. Omega-6 Yağlar. Sağlıklı bir cilt için çok önemlidir, cildin pürüzsüz ve esnek olmasını sağlar, cildi yara ve iltihaplanmalardan korur ve vücut ısısı ile su kaybını düzenler. Omega-6 eksikliğinde çeşitli cilt problemleri ve egzama gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar.





Tasarım Dergisi - Suyun Ferahlığı

Ağustos başladı, Eylül yakın... Yaz bitti diye üzülelim mi? Sonbahar geldi diye sevinelim mi? Sıcaklar henüz etkisini yitirmemişken bahçe ve terasların keyfini çıkarmaya devam edelim. Bu sayımızda size açık ve kapalı mekanların içine yerleştirilen küçük havuzlar ve su bahçelerinden söz edeceğiz.

Sıcakların her geçen yıl bir öncekinden daha etkili olduğu, rüzgarın esamesinin okunmadığı şehir yaşantısına hepimiz kabul etmesek de alıştık.

Yani yeşile ve maviye hasret kalan şehir insanı formülü uzaklarda aramaktansa çözümü uzağı yakına getirmekte buldu. İlk olarak restoran ve kafeler de görmeye başladığımız ki aslında Osmanlı kültürünün yüzyıllardır bir parçası olan çeşmeler, fıskiyeler, su bahçeleri, minik havuzlar artık evimize kadar girdi


Ekonomi Gazetesi - Bizden bir mutfak

Soğuk kış gecelerinde Kadıköy Çarşısı'mn kalabalığı arasında sıcacık bir lokanta olan Yanyalı Fehmi Lokantası, Kadıköy'ün en eski lokantalarından. Lokanta'nın geçmişi 83 yıl öncesine kadar uzanıyor.

Yunanistan'ın batı kısmında bir kent olan Yanya'dan göçle gelen Sipahioğlu eşrafından Hüseyin Horp'un oğlu 1891 doğumlu Fehmi Efendi, 1919'da Kadıköy'de saraydan ayrılma Bolulu Hüseyin Efendi'yi başaşçı yaparak lokantacılık mesleğine başladı. Böylece meraklı olduğu Türk mutfağının lezzetlerini müşterileri ile paylaşma olanağı buldu.





Hürriyet Cuma - Türkiye'nin en iyi 10 tatlıcısı

Önümüz Ramazan, bir adıyla da Şeker Bayramı. Tatlı yiyip tatlı konuşmanın tam zamanı yanı. Bayram tatlısı deyince aklınıza sadece baklava gelmesin. Şöbiyetten kadayıfa, cezeryeden şekerpareye, kuşgözünden san burmaya ve sütlü nuriyeye kadar uzanıyor tatlı çeşitleri. Kaymakla, fındıkla, fıstıkla, cevizle süslenen bayıamtatlılan herkesi baştan çıkarıyor..

Önümüz Ramazan yani bir adıyla da Şeker Bayramı. Tatlı yiyip tatlı konuşmanın tam zamanı yani. Bayram tatlısı deyince aklınıza sadece baklava gelmesin.

Şöbiyetten kadayıfa, cezeryeden şekerpareye, kuşgözünden san burmaya ve sütlü nuriyeye kadar uzanıyor tatlı çeşitleri. Kaymakla, fındıkla, fıstıkla, cevizle süslenen bayram tatlılan herkesi baştan çıkarıyor.

Jürinin seçtiği adresler, Türkiye’ye özgü tatlılan birer sanatçı ustalığıyla yapıp yaşatanlar.


Cumartesi Postası - Kadıköy'ün Lezzet Durakları

Yanyalı Fehmi Lokantası'nın kumcusu Fehmi Sönmezlerin kökeni Yunanistan'ın batı kısmındıki Yanya kentine dayanıyor. Türk mutfağına meraklı olan Fehmi Bey, 1919'da Osmanlı Sarayı’ndan ayrılma Bolulu Hüseyin Efendi'yi başaşçı yaparak Kadıköy'de rostorancılığa başlamış.

Ingiliz işgali sırasında ölümden dönse de restorancılıktan vazgeçmemiş. Soyadı kanunuyla Sönmezler soyadını alan Fehmi Bey 1980'de vefat edince lokantasını çocuklanna bırakmış. Bugün Erdoğan ve Engin Sönmezler tarafındın işletilen lokantıda Fehmi Bey'in torunları...



Hürriyet - Kelebek - Lezzetin asırlık çınarları

Yanya göçmeni Fehmi Efendi'nin, sarayın ustalanndan Hüseyin Efendi ile ortak olarak açtığı ve 95 yıldır Kadıköy’de tencere yemekleri yapan esnaf lokantası...



Hürriyet - Kelebek - Osmanlı mutfağının en iyi 10'u

Fatoş Güney le Kelebek Pazar için yaptırım dünkü röportajı okurken sizin de aklınızdan aynı soru geçmedi mi? İstanbul’un en kalburüstü ailelerinden birinden gelen, hayatı Bebek-Moda ekseninde geçen, pembe gözlüklü, sapsan saçlı yalı kızı Fatoşla.

Çukurova’dan çıkıp ülkenin siyasetine de sanatına da damga vuran Anadolu delikanlısı Yılmaz’ın hikayesi sizce de müthiş bir senaryo değil mi?



Haber Türk Gazetesi - Esnaf Müdavimi Olmuşsa Lokantasıda İyidir

Esnafın karnını doyurmak kolay değildir, hata kabul etmez çünkü. O yüzden de esnaf lokantaları ayrı bir inceleme konusudur. İstanbul Ticaret Odası, şehrin 40 esnaf lokantasını, pırıl pırıl fotoğrafları ve ustabaşıları ile birlikte bir kitap haline getirmiş. Emeğin hakkını veren ve insanın karnını acıktıran bir kitap çıkmış ortaya

Onlar, yılın 300’den fazla gününde esnafın kamını her gün değişmeyen lezzetlerle doyuran küçük, mütevazı lokantalar. Yemekte küçücük bir değişiklik olsa, arıza çıkacağını bilip, hep aynı tadı yakalamaya çalışan, “isler kesat” diyene, pilav üstüne fasulyeyi bol koyarak görünmez jestler yapan öğle saati...



Aktüel Gazetesi - Yanyalı Fehmi Lokantası

Leziz ve zengin mönüsüyle, Türk mutfağının renkli motiflerini yöre insanına sunan Yanyalı’da şu üç şeyden asla taviz yok: Kalite, temizlik, güleryüz.

Yemek yemek insan için yaşamsal bir ihtiyaç olduğu kadar, çok önemli bir keyiftir de... Hele de iyi bir mekanda, hoş ve huzur veren bir ortamda olursa değmeyin keyfe...



Aktuel Sofrası - Yaşama Sanata Ahmet Örs

Geçtiğimiz uç gün boyunca hepimiz bayram ile yatıp kurban ile kalktık. Bayram nedeniyle medyanın haber kaynakları çok azaldığı, haber yaratanlar genellikle yurt içi ya da yurt dışına kapağı attıkları için, habercilerin standart konusu yine geçen yıllardaki gibiydi.

Kendini yaralayan acemi kasaplar, ipini koparıp panik halinde, belki izlerini kaybettirirler umuduyla kalabalığa kanşan boğalar ile kurban sahipleri arasındaki sonu kanlı biten kovala-macalar.



Ustam Dergisi - Ahilik geleneği ile 90 yıl

1919 yılında kurulan Yanyalı Fehmi Lokantası tam 90 yıllık işletme. Kadıköy Çarşısı’nda faaliyet gösteren lokantanın başka yerde şubesi yok.

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetlerden oluşan zengin menüsü ile Türk Mutfağı tutkunu yerli ve yabancı misafirlerin uğrak yeri. Şu an 3. kuşaktan Can Sönmezler ve Ergin Sönmezler’in bayrağı taşıdığı işletmede her gün 100 çeşit yemek servis ediliyor.



Cumhuriyet Hafta Sonu - İki esnaf lokantası

İlk gençlik yıllarımın tatil dönemlerinde (onun dışında yatılı okuduğum için hafta içleri hiçbir yere çıkamazdım), fizik, kimya, matematik gibi derslerime yardımcı olması için, Haydarpaşa Gan’nın üst katlarındaki DDY ofisinde mühendis olarak çalışan büyükbabamı ziyarete giderdim.

Genelde, öğlenleri bir zamanlar İstanbul’un en özgün yerlerinden olan Haydarpaşa Gar Lokantası’na gitmediğimizde, Kadıköy’deki Fehmi’ye giderdik. Ya Haydarpaşa ile Kadıköy arasındaki kordonu yürüyerek ya da Haydarpaşa Kadıköy araş mı önceleri 30 sonra 50 kuruşa geçen Kastamonulu kayıkçıların



Lezzet Dergisi - Yanyalı Fehmi Lokantası

Seksenbeş yıldır Kadıköy’de Osmanlı saray mutfağının en iyi örneklerinden biri olarak var olan Yanyalı Fehmi Lokantası, ikinci ve üçüncü kuşak tarafından halen aynı kalitede hizmet vermeye devam ediyor. Yunanistan’ın Yanya kentinden İstanbul’a göç eden Fehmi Efendi, meraklı olduğu Türk mutfağına, 1919’da saraydan emekli olan Bolulu Hüseyin Efendi’yi baş aşçı yaparak başlamış.

Türk mutfağına damak tadıyla, çeşnisiyle verdiği hizmetle ün yapmış, zamanında İsmet İnönüler, Yahya Kemaller müşterisi olmuş.



Portre - 3 kuşak aynı meslek

Bazı meslekler kuşaktan kuşağa geçer, aile mirası olarak yaşamaya devam eder. Bugün İstanbul'da aile zanaatlarını hala sürdürenler var. Kimileri kurumsallaşarak yoluna devam ediyor, kimileri küçük dükkanlarını ayakta tutmaya çalışıyor. Eczacısından şapkacısına, bozacısından avizecisine aile mirası mesleklerine sahip çıkanların hikayelerini araştırdık. Hem işin sırlarını öğrendik hem de eski Türk filmlerine benzer hikayeler dinledik.



Aktüel Sofrası - Yanyalı'dan "Acem Tavuğu"

Kadıköy Çarşısı'nda bulunan Yanyalı Fehmi Lokantası, 89 yıldır açık. 1953 yılından beri de hep aynı yerde ve üçüncü kuşak iş başında. Her gün, çorbasından sebzesine, etlisinden zeytinyağlısına, tatlısına 100’e yakın çeşidiyle müşterilerini ağırlıyor.Yemekler Fehmi Bey’in yaptığı usulde hazırlanıyor, bu sebeple de kuşaklar boyu hep benzer lezzette yemeklerle karşılaşıyorsunuz.



Lezzet Noktaları - Yanyalı Fehmi Lokantası

Günümüzde toplumu obezite ile tanıştıran fast-food kültürü hızla yaygınlaşıyor. Hızlı yemek tüketimine direnen mutfak kültürü içerisinde Osmanlı-Türk Mutfağı önemli yer alıyor.

Tencere yemeklerini yaşatmak için uğraş veren İstanbul'un çeşitli semtlerinde bulunan ‘Lezzet Noktalarını sîzlere tanıtmak istiyoruz. Bunların ilki olarak, elli altı yıldır Osmanlı Saray ve Türk Mutfağının en iyi örneklerinden biri Yanyalı Fehmi Lokantası. Kadıköy'de üç katlı tarihi binada hala aynı kalitede, ikinci ve üçüncü kuşak bir arada hizmet vermeye devam ediyor.




Bizden Tatlar - 1919 yılından gelen tat...

Türk damak tatlarızın en iyi yorumcularına ve markalaşma süreçlerine yer verdiğimiz 'Bizden Tatlar' bölümümüzde, bu sayımızda sîzlere 1919 yılından günümüze uzanan bir lezzet serüveninden bahsedeceğiz; Yanyalı Fehmi Lokantası...

Gelin, Yanyalı Fehmi Lokantasını birlikte tanıyalım. Dededen toruna işletilen ve ilk şubesi Taksim'de açılan Yanyalı Fehmi Lokantası, daha sonra bundan tam 65 yıl önce Kadıköy’de şu an bulunduğu yere taşmıyor ve 3 kuşaktan beri eşsiz damak tatlarını müşterilerine sunmaya devam ediyor, başka bir şube açmayı ise düşünmüyoriar. Kaliteye önem veren işletme şube açılırsa işlerin biraz daha farklılaşacağım düşünüyor.

Aynı zamanda işletme; Türk mutfağının her zaman dünyaya yayılmasını ve tanıtılmasını arzuluyor

Yanyalı Fehmi Lokantası için kalite çok önemli, işletmenin sahipleri Can Bey ve Ergin Bey aynı zamanda da kuzenler. Can Bey turizm otelciliği bitirdikten sonra işin başına geçiyor. Çocukluğundan beri bu işin içinde olan Can Bey, çocuk yaşta burarım mutfağında bulaşık yıkayarak şu anki işletmeciliğinin temellerini atıyor. Personel sayılan 20-22 kişi arasında değişiyor. 10 kişi garson ve komi, 12 kişi mutfakta emek veriyorlar. Sabah saat 6.30'da yemekler yapılmaya başlanıyor, saat 11.30' da yüz çeşit yemek öğlen servisine hazır oluyor.


Esnaf Lokantası Dergisi - 'Yanyalı Fehmi' bir tarihi yaşatıyor

Batı Yunanistan’ın Arnavutluk’a yakın kısmında kumlan Yanya kentinden göçle İstanbul’a gelen Sipahioğlu eşrafından 1891 doğumlu Fehmi Efendi bir süre inşaat işiyle uğraştıktan sonra saray mutfağında çalışıyor. 1919 yılında saraydan ayrılarak Kadıköy’de bir lokanta açıyor. Soyadı devriminde Sönmezler soyadını alan Fehmi Efendi 1981 yılında Kadıköy’de vefat ediyor. Bıraktığı lokantası halen hayatta olan beş çocuğundan Erdoğan ve Engin Sönmezler tarafından baba vasiyetine uygun şekilde işletiliyor.




Bir Tat Bir Restaurant - Yanyalı Fehmi Lokantası

Yüz yıla yakın bir süredir hizmet veren Yanyalı Fehmi Lokantası işe koyulduğu ilk günden bu yana lezzetini koruyor. İstanbul Kadıköy'de hizmet veren ve Saray mutfağı konusunda uzman olan lokanta yüz elliyi aşkın yemek çeşidi ile gastronomi alanında lider mutfaklardan biri. Üçüncü kuşaktan olan Ergin Sönmezler lezzetlerinin sırrını bizlerle paylaştı.

Tarihinden biraz bahsedebilir misiniz? 1919 yılında Fehmi Sönmezler tarafından kurulmuş. Dedem Selanik’ten geldikten sonra ilk olarak inşaat işiyle uğraşıyor. Maddi olarak iyi bir duruma geliyor. Kendisi mutfağa çok meraklıymış. Sarayın baş aşçısı Hüseyin Efendi ile tanışıyor. O dönemde Hüseyin Efendi saraydan yeni ayrılmış. Onunla sohbet ettikten sonra bir lokanta açma teklifinde bulunuyor. Hüseyin Efendi ile işe başlıyorlar. Bir zaman sonra dedem de mutfağa meraklı olduğu için mutfağı öğrenmek istiyor. Yanında çalışanlar Hüseyin Efendiye “Yemek yapmayı öğretme, iki güne işi öğrenir sonra seni de kovar." demişler.



Maarif Dergisi - YANYALI FEHMİ LOKANTASI

Yemek listesi çok çeşidi ve geleneksel lezzetler ağırlıkta. Çok zengin bir çorba çeşidine ilaveten, zeytinyağlılar da dikkat çekici. Etli sebze yemekleri kayda değer. Gerçi ızgaralar da iyi ama ızgara başka yerlerde de yenebilir ancak Yanyah’mn etli sebze yemeklerini başka yerde bulmak kolay değil. Bunların yanı sıra, Yanyalı’da balık da mevcut ancak asla bir balık lokantası olma iddiaları yok.

Zaten balık daha çok buğulama şeklinde bulunuyor ve hamsi buğulama benim favorilerimden.



Ah Güzel İstanbul Dergisi - İstanbul'un tarihi lezzet durakları

Yanya’dan (Yunanistan’ın batı kısmında bir kent) yaşanan sıkıntılar nedeniyle beline sarabildiği altınlarla İstanbul’a gelen Sipahioğlu eşrafından Hüseyin Horp’un oğlu 1891 doğumlu Fehmi Efendi, 1919'da Kadıköy'de saraydan aynlma Bolulu Hüseyin Efendi'yi başaşçı yaparak lokantacılık mesleğine başlamış.

Fehmi Sönmezler 1980 yılında vefat etmiş. Bıraktığı lokantası halen hayatta olan 5 çocuğundan Erdoğan ve Engin Sönmezler tarafından devam ettiriliyor; İlerleyen yıllarda lokantanın yan tarafinda yalnızca tatlı satılan bir dükkân da açılmış. Bugün, Fehmi Sönmezlerin torunları Tansel, Can ve Ergin Sönmezler de dede mesleğini sürdürüyorlar



Zaman Gazetesi - Cuma - Adı da tadı da üç kuşaktır aynı

85 yıldır Kadıköy'de Osmanlı saray mutfağının en iyi örneklerini sunan Yanyalı Fehmi Lokantası, üç kuşaktır hizmete devam ediyor. 1919'da saraydan emekli başaş-çı Bolulu Hüseyin Efendi ile lokanta açan Fehmi Efendi, kısa sürede iin yapmış. Dönemin ünlü siyasetçileri, sanatçı ve yazarları lokantanın müdavimi olmuş.

Fehmi Efendi, Soyadı Kanunu'ndan sonra Sönmezler soyadını almış. Lokantayı beş çocuğundan ikisi Erdoğan ve Engin Sönmezler işletiyor.


HaberTürk Gazetesi - Türk mutfağında tam 90 yıl

1919 yılından beri hizmet veren Yanyalı Fehmi Lokantası'nda Türk mutfağının en iyi örneklerini tadabilirsiniz. Her gün yüz çeşit yemek çıkan lokantanın ismiyle özdeşleşmiş spesiyalleri arasında Paşa Kebabı, Yanya Köftesi, Saray Kebabı ve Acem Tavuğu var.


Güneş Gazetesi - Ekran Kuşu - Yanya'dan haber var!

Cumartesi günü şöyle o çocukluğumun inanılmaz güzel geçtiği semtte aldım soluğu...

Kadıköy çarşısını gezerken zor olsa da iki satır arada kalmış anılar işte... Kadıköy çarşısının girişinde 90 yıllık bir lokanta vardır. Benim çocukluğumda babamın elimden tutup götürdüğü ve özel Türk mutfağının engin görüntüleri ve tatları huzura sunulurdu.




Etraf - Taraf Gazetesi - Osmanlı yemeklerini sevenlerin Kadıköy'deki uğrak yeri

Doksan yıl önce, Yanya'dan İstanbul'a göç eden Fehmi Sönmezler tarafından kurulan Yanyalı Lokantası, yüzlerce yemekten oluşan menüsüyle Kadıköy'de Osmanlı Mutfağı'nı temsil ediyor.

İmparatorlukların dünyasını çevreleyen atmosfer, doğanın yarattığı her rengi barındırır bünyesinde. Çünkü kaderleri, süslü giysileriyle sarsılmaz tahtının üstünde oturan ve gücünü Tanrı'dan alan bir hükümdara bağlı olan pek çok halk yaşar. imparatorlukların geniş sınırları içinde

Tarih içindeki yolculukları esnasında farklı güzergahlar kullanan halkların her birinin heybesinde farklı yaşanmışlıklar, sesler, renkler birikmiştir.

Güçlü bir hükümdar, heybelerinde biriktirdikleri tüm renklerle birlikte egemenliği altına aldığında o halktan, dünyanın en yaratıcı ressamlarının fırçasından çıkmış renkli ve gösterişli bir tabloya dönüşür, yaratılan imparatorluğun geniş toprakları.

Sınırları Avrupa'dan Afrika'ya dek uzanan Osmanlı İmparatorluğu'da içinde barındırdığı tüm halklarla birlikte, yaprakları gök kuşağının yedi rengine boyanmış ağaçlarla boyanmış düşsel bir ormana benziyordu.




LifeStyle Dergisi - Yine, yeni, yeniden esnaf lokantaları

Esnaf lokantalarından bir toplumun değişen sosyolojik yapısını anlamak ne kadar mümkün dersiniz? Ya da soruyu şöyle soralım, "Bir esnaf lokantasında bir tabak sıcak yemek yiyip, geleneksel tadları ve onları yeniden keşfedenleri tanımaya ne dersiniz?

89 yıllık bir esnaf lokantası Yanyalı Fehmi...

Şu anda yan yana iki dükkanda hizmet veriyor. Birisi sadece tatlı ve börek satışı yaparken, diğeri esnaf lokantasının tarifine tam olarak uyuyor.

Düzenledikleri yaz bahçesi bölümüyle şık ve yemyeşil bir bahçede daha da iştahla yiyebileceğiniz yemeğin sınırı yok. Öyle ki Yanyalı Fehmi'de çeşit de fazla. Yanya'da göç eden Fehmi Efendi'nin 1919'da kurduğu lokanta bugün oğulları tarafından işletilmeye devam ediliyor.

Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinin yanı sıra, Yanya'nın eşsiz tadları da yine Yanyalı Fehmi'de sizi bekliyor.


STAR Cumartesi - Çeşidi ve fiyatıyla yüzünüzü güldüren restoran

Yanyalı Fehmi Lokantası "Bugün ne yiyeceğim?" sorusuna 100 çeşit yemekle yanıt veren bir restoran. Türk ve Osmanlı mutfağından pek çok lezzetin yer aldığı Yanyalı Fehmi'nin mönüsünde beğendili kebap, paşa kebabı ve yanya köfte öne çıkıyor. Fiyatlar da makul.

Klasik Türk ve Ormanlı mutfağından çıkan yemekler damağınıza hitap ediyorsa 'esnaf lokantası-restoran' konseptiyle hizmet veren Kadıköy'deki Yanyalı Fehmi Lokantası'nın müdavimi olabilirsiniz. Restoranda her gün 100 çeşit yemek hazırlanıyor; yahniden kuzu kapamaya, un helvasından zeytinyağlı enginara, özbek pilavından çilek kompostosuna...


Yaşam - Lezzete Yolculuk - Kadıköy'ün tarih kokan lokantası

Adını Yünanistan'ın Arnavutluk sınırına yakın ormanlık bölgesinde bir gölün kıyısında kurulmuş bir kentten alan Yanyalı Fehmi Lokantası, belki de Kadıköy'ün en eski binalarından birinde hizmet veriyor...

Tahmin edebileceğiniz gibi Osmanlı döneminde Yünanistan'ın Yanya şehrinde yaşayan aile, 1919'da Türkiye'ye göçerek, aileden gelen yemek kültür birikimiyle, Kadıköy'de Osmanağa Camii'nin hemen yanındaki binada hizmet vermeye başlamış. Baba Fehmi Sönmezler sarayda yıllarca padişahlara çeşniler hazırlamış olan Bolu'lu Hüseyin Efendi'yi aşçıbaşı olarak yanına almış.


Hürriyet Cumartesi - İstanbul'un esnaf lokantaları kitap oldu

Mutfak araştırmacısı, yemek kültürü yazarı Sevim Gökyıldız, ikinci kitabını çıkardı. İstanbul Ticaret Odası tarafından basılan kitabın adı, İstanbul'un Esnaf Lokantaları. Kimi şehrin simgesi haline gelmiş, kimiyse müdavimleri dışında pek de fazla bilinmeyen 40 adres var içinde.